2018. április 26., csütörtök

Ballagás - 2018. április 24.


Kedves Ballagó Kollégistáink, kedves Vendégeink, Kollégák és kollégisták!


Nehéz ilyenkor megszólalni és főleg aránylag röviden, bölcs útravalóul szolgálni! Ezeknek a mondatoknak erejük és felelősségük van. „Földi életünk igazi története nem más, mint mélyen érintő találkozások és rátalálások sorozata, írta Henry Newman bíboros és így folytatta: A legmélyebb emberi találkozások pedig belenyúlnak a transzcendens világba, vagyis Istenhez kapcsolnak bennünket”, most is itt éppen ebben a pillanatban is a szép kis kápolnánkban. Ismét gyorsan elmúlt egy esztendő. Tavaly még Ti búcsúztattátok a végzősöket, most pedig már Tőletek búcsúzunk!

Kedves Végzős Kollégistáink! Igyekeztünk úgy élni Veletek Mindszenty Kollégiumunk közösségében, hogy egymástól figyelmet és elfogadást kapjunk. Igyekeztünk Titeket olyan felnőtté nevelni, akit nem az indulatok hajtanak, hanem józanul tud tervezni és dönteni. Aki távlatokban képes gondolkodni. Aki elfogadó és nyitott, de van saját elképzelése és útja. Aki felelősséget tud vállalni a körülötte lévőkért! Aki ismeri a kimondott szó erejét és értékét. Arra is tanítottunk Titeket, hogy akkor lehettek biztos pont mások számára, ha ismeritek, és elfogadjátok saját magatokat értékeitekkel és gyengeségeitekkel együtt, mert akkor megérthetitek, hogy nem csak Nektek vannak értékeitek és gyengeségeitek, hanem a többi embernek is. És akkor már csak egy lépésre van az elfogadás és a megbocsájtás. A mai nap egy olyan alkalom, amikor közösen, kézzelfoghatóan megélhetjük, hogy az utaknak - melyen haladunk - értelmük van, mert elvezetnek valahová. Sőt azt is, hogy az utaknak nem csak értelmük, de céljuk is van. És mi abban is hiszünk, hogy végül minden út egyetlen közös célban fut majd össze.

Azt kellene kívánnom, hogy legyen az életetek akadályoktól, nehézségektől mentes, de elárulok egy titkot: ez nem lehetséges. Így inkább azt kívánom, hogy mindig legyenek olyan célok az életetekben, amikért érdemes erőfeszítéseket tenni, és a célok elérésekor semmivel fel nem érő örömöt átélni! „Az élet legérdemesebb időszakai sokszor akkor történnek velünk, amikor nehezen elérhető célt tűzünk ki magunk elé, és amikor minden képességünket igénybe kell venni annak eléréséhez.” Hiszem, hogy elindultatok egy úton, amelynek végén egy érezni, szeretni, segíteni tudó, kitartó, becsületes felnőtt áll. Szeretném, ha a jövőbe vetett hittel, bizalommal és erős akarattal lépnétek át a felnőttkor küszöbét, mindenkor bízva az isteni gondviselésben!

Szívből kívánom nevelőtársaimmal együtt, hogy további életetek is értelmes és életteli legyen a jó Isten áldásával és oltalmával! Kedves Ballagók! Kalandra fel!
Isten kísérje végig utatokat!

László Ferencné Andrea
kollégiumvezető

Zalaegerszeg, 2018.április 24., Szent György napján

Fotók: Takács Nándor

A végzősöket Hidasi Karina búcsúztatta

Andi néni ünnepi beszédét mondja el

A ballagó kollégisták nevében Varga Kristóf búcsúzik

A ballagó fiúk...

...és lányok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése